web analytics

Të veçanta

Të analizës

Nga Kevi Muçllari       Betejat opozitare që po zhvillohen kohëve të fundit me të drejtë synojnë rivendosjen e balancave në sistemin politik shqiptar. Arroganca e qeverisë në shpërfilljen që i bën opozitës, duket se qëllimisht e detyron këtë të fundit që të intensifikojë aksionin opozitar dhe të radikalizojë veprimet e veta. Nga ana […]

Lexo më shumë

OPINION – Çfarë pret rendi i OKB-së?  Tarik Oguzlu (Autori është dekan i Fakultetit të Shkencave dhe Letërsisë në Universitetin Aydin në Stamboll, Turqi). Përktheu: Kevi Muçllari, Marrë nga: Anadolu Agency Këtë vit Kombet e Bashkuara festuan 73 vjetorin e themelimit. Shtetet anëtare – pavarësisht fuqisë së tyre materiale, vendndodhjes gjeografike, llojit të regjimit, karakteristikave […]

Lexo më shumë

   Nga Bledar Lipo     Mësimdhënia dhe të nxënit janë dy proçese që e shoqerojnë punën e çdo shkolle, drejtuesi, mësuesi apo prindi. Çdo shkollë ka si synim ose arsye përse ekziston – të nxënit e nxënësve dhe përmirësimin e performonacës se vet, përmes arritjeve të nxënësve dhe konsolidimit të kompetencave të nxënësve duke […]

Lexo më shumë

Kjo ese u shkrua për Konferencën Shkencore Kombëtare të Filozofisë: “NJERËZORJA DHE ARDHMËRITË E SAJ” MSc. Rigers Balliu, Departamenti i Filozofisë, Universiteti i Tiranës   Aspekte të një estetike të kapitalizmit Abstrakt Imazhi i përftuar në art përmes mekanizmit të mimesis-it si transfigurues i gjësendit nga realiteti në vepër arti, bëhet termi që përbashkon veprën […]

Lexo më shumë

Nga: Rigers Balliu   Postmodern (izmi) Postmodernizmi, problem i origjinës, gjenealogjia, vlerat, dija tregimore, dija shkencore, ligjërimi si lojë gjuhësore, heterogjeniteti, subjekt-objekt, zhbërja e subjektit, ego cogito, revolucioni kopernikan, ego percipis, historia, metahistoria   Në ktë ese postmodernizmi do të analizohet nga një qasje epistemike[1] duke u perpjekur të ndërtojmë përmes analizes së mëposhtme një […]

Lexo më shumë

     Sjellet e natyrave ekstreme ne  mundemi vetëm t’i sfidojmë, pa pasur mundësi të arrijmë në një kurim total të këtyre problemeve. Megjithëse në parim tema mund të pasqyrojë nevojën për një trajtese psikologjike, ky artikull  nuk i qaset nga ky këndvështrim, pasi jemi të bindur se këto sjellje nuk  janë devianca mendore apo […]

Lexo më shumë

Duhen Para (Fushata elektorale mes frymëzimit dhe përfitimit momental) Për cdokënd i cili është relativisht i njohur me fushatat zgjedhore, e di fare mirë se zhvillimi i një fushate politike ka kosto financiare. Zhvillimi i aktiviteteve të ndryshme promovuese ose takimeve me qytetarët sigurisht që ka shpenzime, ndaj dhe patjetër që nevojitet një fond i […]

Lexo më shumë

Aborti në kontekstin e sotëm përfaqëson një çështje shumë delikate. Predizpozicioni për ta ndërkallur atë brenda kuadrit emancipues dhe relativizues të ditëve tona, e referon si një çështje me karakter individual. Ndërkohë që tendenca për ta parë abortin ngushtësisht si të lidhur vetëm me mundësinë ose pamundësinë e kryerjes së një akti, tregon për zbimin […]

Lexo më shumë

     Shkatërrimi i sistemit të Luftës së Ftohtë premtoi të krijonte një rend të ri global. Megjithatë kjo nuk ndodhi. Në vend të kësaj, bota është përballur me shumë kriza monumentale, pika kthese dhe ngjarje transformuese pa nxjerrë mësimet e duhura prej tyre, çka ka sjellë përdorimin e recetave reaktive dhe hamendësuese të cilat […]

Lexo më shumë
Shko te TOP