Të veçanta

Të veçanta

       Sot më datë 30 nëntor 2019, ora 7.30, Tirana është e boshatisur. Jam i ulur në kafenenë pranë vendaktivizimit tim të përditshëm ku sapo rrufita kafenë e mëngjesit. Dua të ngrihem, të shkoj e të hap derën e zyrës, sepse kështu bëj përditë pasi pi kafenë e mëngjesit. Por sot qenka ndryshe..  […]

Lexo më shumë
s-s-f.jpg

  “Më pyeti vdekja: ku don të vdesësh?! I thashë: dua të vdes aty ku për herë të parë rrahu zemra ime, pompuan ajër mushkëritë e mia dhe dhashë shenjën e parë të jetës, teshjen, e nëna ime iu gëzua sakrificës së saj nëntë mujore dhe natyrshëm prindërit e mi përballuan stërvuajtjet e tyre për […]

Lexo më shumë

     Çdo popull gjatë historisë së ekzistencës së tij kalon nëpër disa etapa, të cilat sjellin ngritjen, zhvillimin, kulmin e begatisë, dobësimin dhe rënien e tij. Kjo është shumë e prekshme dhe e vërtetueshme tek popujt e mëdhenj, të cilët prodhojnë civilizime. Ndërsa tek popujt e vegjël, këto faza jo domosdoshmërisht kalohen nëpër rrjedhën […]

Lexo më shumë

Parashtjellim      Sipas mendimtarit eminent të shekullit të kaluar kriza tashmë është e mirëqenë. Argument për këtë janë të gjithë të mençurit njohës të këtij civilizimi, Europë dhe Amerikë, janë të të njëjtit mendim. Gjithashtu  karakteristikat që gëzon ky civilizim janë të njëjtat karkteristika që kanë gëzuar ato civilizime të mëparshme që janë rrënuar […]

Lexo më shumë

Rezultatet e Reformës në drejtësi sipas të hujave Pritja e gjatë është shndërruar prej treguesve më të rëndësishëm të koncpetimit dhe ndjeshmërive të shoqërisë sonë. Shumësia e çështjeve që pritet të përmirësohen domosdo që përfshin edhe një nga aspektet më kryesore të vitalitetit social, drejtësinë. Reforma në drejtësi ka arritur të depërtojë shumë lehtë në […]

Lexo më shumë

Autore: Nathalie Clayer PJESA E PARË SHOQËRIA, SISTEMET E IDENTIFIKIMIT DHE RRJETET E SOLIDARITETIT NË KAPËRCYELLIN E SHEKUJVE XIX-XX Shumësia dhe fluiditeti i mekanizmave të identifikimit Mekanizmat e  përcaktimit identitar në rastin e nacionalizmit shqiptar cilësohen si fluide për shkak të ndikimit të madh dhe të shpejtë që patën reformat e Tanzimatit dhe për shkak […]

Lexo më shumë

Arjet Pervizi Rëndësia e ideve në zhvillimin e qytetërimeve      Çdo qytetërim është i ndërtuar mbi bazën e disa ideve udhëheqëse të cilat janë kryesore për zhvillimin e tij. Idetë kryesore të një qytetërimi kanë një ritëm zhvillimi shumë të ngadaltë dhe si pasojë e kësaj ngadalsie të zhvillimit qytetërimet mund të kenë një […]

Lexo më shumë

      Individualiteti ynë – i ndikuar tejmase nga kushtet e periudhës të cilën po përjetojmë – përshkohet prej disa çrregullimeve në karakter edhe sjellje. Çrregullimet e tilla përkojnë me cilësitë e kompleksit të inferioritetit, tëhuajësimit prej vlerave tradicionale dhe dobësimit të raportit me ndërgjegjjen. Faktori kryesor që ka shkaktuar këto çrregullime në karakterin […]

Lexo më shumë

·         Fenomenologjia dhe një historik i shkurtër i çështjes palestineze                 Në thelb të konfliktit izraelito-palestinez qëndron kauza e dy popullsive të ndryshme për të fituar lirinë e të jetuarit me të drejta të plota mbi një territor të përbashkët i cili konsiderohet prej të dyja palëve i shenjtë dhe mileniarist. Aktualisht populli hebre dominon […]

Lexo më shumë
Shko te TOP