web analytics

Të veçanta

Të mendimit

Zgjedhjet elektorale janё nga temat mё tё pёrfolura nё pothuajse tё gjitha vendet, nё tё cilat zhvillohen procese tё tilla. Nё çdo sistem, zgjedhjet janё mjetet, tё cilat e legjitimojnё njё udhёheqje tё caktuar. Nё sistemet demokratike, sidomos me pёrhapjen e demokracisё pёrfaqёsuese, zgjedhjet paraqiten si mundёsia e popullit pёr tё shprehur vullnetin e tij […]

Lexo më shumë

        Herbert Marcuse në librin e tij Njeriu njëdimensional, ndër të tjera, trajton fenomenin e transformimit themelor të mendimit: nga mendim me tipare intelektuale e të arsyeshme në mendim teknik. Një gjuhë teknike e tillë i shërben operacionalizimit. “Tipari bazë i operacionalizimit – bërja e konceptit sinonim me serinë korresponduese të operacioneve – […]

Lexo më shumë

   Në ndërthurjen virtuale të rrjeteve sociale e miksimin e tyre me gjendjen aktuale reale, duket sikur sensi i protagonizmit është mënyra e vetme për të mbijetuar. Në këtë vorbull të kësaj “bote të re”, nëse nuk i del kundër pothuajse të gjithëve, nuk mund të marrësh kredite e të njihesh nga të tjerët. E […]

Lexo më shumë

      Një nga mundësitë më të mëdha që mund t’i jepet njeriut me lindjen e tij është zhvillimi i vetëdijes dhe i identitetit  të plotë intelektual dhe perceptues. Pasioni, dëshira, energjia dhe entuziazmi janë fuqitë që vetëdija prodhon për të jetësuar misionin që njeriu zoton mbi veten e tij. Më pas i gjithë […]

Lexo më shumë

      Individualiteti ynë – i ndikuar tejmase nga kushtet e periudhës të cilën po përjetojmë – përshkohet prej disa çrregullimeve në karakter edhe sjellje. Çrregullimet e tilla përkojnë me cilësitë e kompleksit të inferioritetit, tëhuajësimit prej vlerave tradicionale dhe dobësimit të raportit me ndërgjegjjen. Faktori kryesor që ka shkaktuar këto çrregullime në karakterin […]

Lexo më shumë

·         Fenomenologjia dhe një historik i shkurtër i çështjes palestineze                 Në thelb të konfliktit izraelito-palestinez qëndron kauza e dy popullsive të ndryshme për të fituar lirinë e të jetuarit me të drejta të plota mbi një territor të përbashkët i cili konsiderohet prej të dyja palëve i shenjtë dhe mileniarist. Aktualisht populli hebre dominon […]

Lexo më shumë
Shko te TOP