web analytics

Të veçanta

Të librit

Nga Kevi Muçllari Nocioni i pushtetit të butë, sipas studiuesit të DP, Joseph Nye        Pothuajse të gjithë janë të njohur me nocionin e pushtetit të butë i cili është përkufizuar si “aftësia e një shteti për të ushtruar ndikim ose për të marrë përfitime jo nëpërmjet forcës, por nëpërmjet tërheqjes që një […]

Lexo më shumë

Nga: Rigers BALLIU   Lindja e Burgut në shoqëritë e disiplinës Disiplinë dhe ndëshkim nga Michel Foucault       Disiplinë dhe ndëshkim i Foucault është një tekst sistematik, i cili zbulon nëpërmjet një stili gjenealogjik dhe zhbirimi në të shkuarën, evoluimin e mekanizmave të pushtetit dhe raportet e tij. Do të ishte thuajse e […]

Lexo më shumë

      I shkruar gjatë luftës së dytë botërore “Dialektika e Iluminizmit” konsiderohet të jetë një nga kryeveprat e shkollës së Frankfurtit, shkollë kjo e themeluar në vitin 1930 nga një grup neomarksistësh të cilët në një mënyrë ishin të pakënqur me gjendjen aktuale të teorisë tradicionale marksiste. Shkolla e Fraknfurtit ndryshe është njohur […]

Lexo më shumë

Një lexim mbi “Moderniteti dhe Holokausti” i Bauman. Bindja ndaj autoritetit dhe Holokausti si fytyra tjetër potenciale e modernitetit. “…propozojmë që Holokausti të trajtohet si një provë e rrallë e megjithatë e besueshme dhe domethënëse, për mundësitë e fshehura të shoqërisë moderne.” Zygmunt Bauman Holokausti i kuptuar si një fenomen thellësisht i rrënjosur në natyrën […]

Lexo më shumë

Skena televizive dhe kulisat e saj       Librin e vet “Mbi Televizionin” Pierre Boudieu e nis me një pyetje sa profesionale aq edhe profane: ‘Përse edhe në kushtet e zakonshme njerëzit pranojnë të marrin pjesë në emisione televizive, pavarësisht të gjithave?’ Qasja e autorit realizohet në lidhje me mungesën e kësaj pyetje, çka ai e […]

Lexo më shumë

                         Ardhja e Turmave…         Filozofi spanjoll i paraprin kritikave ndaj qytetërimit perëndimor  veçanërisht Evropës duke diagnostifikuar prezencën e një fenomeni ogurzi për të ardhmen e qytetërimit. Ky fenomen është ardhja e turmave në një fuqi të plotë shoqërore, çka përbën […]

Lexo më shumë

(Ahmet Davutogllu) Kapitulli i parë Falsiteti i Fundizmit             Tema me të cilën autori nis trajtimin e këtij libri në kapituj është falsiteti i fundizmit, duke i bërë një analizë mendimeve të ndryshme që qarkullojnë në lidhje me përkufizimin e historisë, arritjet e demokracisë, liberalizmit, etj. Në vitin 1992 Fukujama (studiues amerikan) e përkufizon historinë […]

Lexo më shumë

Edwuard Said KAPITULLI 1 Pjesa e 1      Orientalizmi nga Edward W. Said është një kritikë e studimit të Orientit dhe ideologjisë së saj. Said shqyrton pikëpamjet historike, kulturore dhe politike të Lindjes që mbahen nga Perëndimi dhe shqyrton se si ato zhvilloheshin dhe prej nga vinin. Ai në thelb gjurmon pikëpamjet dhe perceptimet […]

Lexo më shumë

Parashtjellim      Sipas mendimtarit eminent të shekullit të kaluar kriza tashmë është e mirëqenë. Argument për këtë janë të gjithë të mençurit njohës të këtij civilizimi, Europë dhe Amerikë, janë të të njëjtit mendim. Gjithashtu  karakteristikat që gëzon ky civilizim janë të njëjtat karkteristika që kanë gëzuar ato civilizime të mëparshme që janë rrënuar […]

Lexo më shumë
Shko te TOP