Të veçanta

June 2019

        Herbert Marcuse në librin e tij Njeriu njëdimensional, ndër të tjera, trajton fenomenin e transformimit themelor të mendimit: nga mendim me tipare intelektuale e të arsyeshme në mendim teknik. Një gjuhë teknike e tillë i shërben operacionalizimit. “Tipari bazë i operacionalizimit – bërja e konceptit sinonim me serinë korresponduese të operacioneve – […]

Lexo më shumë

     Shoqëria jonë po përjeton një sërë ngjarjesh të ndërlikuara dhe intensive ndaj të cilave të gjithë duhet të jemi të vëmendshëm. Në rrafshin politik po zgjerohet ndikimi i mediokritetit dhe papërgjeshmërisë sociale. Emigrimi po luan një rol thelbësor në çështjet e brendshme të vendit edhe po ndikon mendësinë e njerëzve për të ardhmen […]

Lexo më shumë

1 Zoti im, me t’u lut për diçka, e me ma dhënë Është mëshirë, dhuratë, bujari Zoti im, edhe nëse s’më pranon lutjen, e zëmë Dhuratë është fakti që t’lutem Ty Me iu lut Zotit me sinqeritet qe ta bëjë zemrën të mirë Është e pamundur mes me ta kthy lutjen Ama dije Se të […]

Lexo më shumë

     Forma të caktuara të të menduarit dhe kategori të ndryshme arsyetimi identifikojnë periudha të ndryshme në jetën e shoqërive e të shteteve. Koha jonë dominohet nga tiparet e ngutshmërisë së arsyetimeve, të konceptuarit si gjendje normale të veprimeve dhe qëndrimeve ekstreme vetëm se ato burojnë nga më i forti, edhe skepticizmi mbi vlerat […]

Lexo më shumë

Reforma në Drejtësi – Zhvillime dhe pikëpamje (ngjarjet në 6 muajt e parë të vitit) Të dhëna dhe situata e krijuar nga procesi i Reformës në Drejtësi             Reforma që ndërmori shteti shqiptar për të pastruar institucionet e drejtësisë nga nëpunësit e korruptuar dhe të paaftë, edhe pse me mangësi dhe dobësi të caktuara, ka […]

Lexo më shumë

(Ahmet Davutogllu) Kapitulli i parë Falsiteti i Fundizmit             Tema me të cilën autori nis trajtimin e këtij libri në kapituj është falsiteti i fundizmit, duke i bërë një analizë mendimeve të ndryshme që qarkullojnë në lidhje me përkufizimin e historisë, arritjet e demokracisë, liberalizmit, etj. Në vitin 1992 Fukujama (studiues amerikan) e përkufizon historinë […]

Lexo më shumë

   Në ndërthurjen virtuale të rrjeteve sociale e miksimin e tyre me gjendjen aktuale reale, duket sikur sensi i protagonizmit është mënyra e vetme për të mbijetuar. Në këtë vorbull të kësaj “bote të re”, nëse nuk i del kundër pothuajse të gjithëve, nuk mund të marrësh kredite e të njihesh nga të tjerët. E […]

Lexo më shumë

     Çdo popull gjatë historisë së ekzistencës së tij kalon nëpër disa etapa, të cilat sjellin ngritjen, zhvillimin, kulmin e begatisë, dobësimin dhe rënien e tij. Kjo është shumë e prekshme dhe e vërtetueshme tek popujt e mëdhenj, të cilët prodhojnë civilizime. Ndërsa tek popujt e vegjël, këto faza jo domosdoshmërisht kalohen nëpër rrjedhën […]

Lexo më shumë

Edwuard Said KAPITULLI 1 Pjesa e 1      Orientalizmi nga Edward W. Said është një kritikë e studimit të Orientit dhe ideologjisë së saj. Said shqyrton pikëpamjet historike, kulturore dhe politike të Lindjes që mbahen nga Perëndimi dhe shqyrton se si ato zhvilloheshin dhe prej nga vinin. Ai në thelb gjurmon pikëpamjet dhe perceptimet […]

Lexo më shumë

  Përplasur qosheve të zymta flas I joshur prej mendimit të pakufi Harbutësisht  në heshtje, butësisht godas Jam unë ajo që je dhe ti Ngjitur pranë teje, ëmbël përbuz Tradhëtoj veten bashkë me ty Kënaq zemrat, shpresën shkëpus Jam unë ajo që je dhe ti Ujis shpesh frikën me ujë vetmie Ndër vlerën e quajtur […]

Lexo më shumë
Shko te TOP